Πως η BVB βοηθάει ασθενείς της παιδιατρικής κλινικής του Dortmund
Το να καθίσει ένα παιδί ακίνητο στον μαγνητικό τομογράφο για 20 λεπτά, είναι μια απαιτητική πρόκληση. Πρόκληση την οποία η παιδιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου του Dortmund αντιμετώπισε με τον πιο επιτυχημένο τρόπο: δείχνοντας πλάνα από την Südtribune.
Η ιδέα ανήκει στον Marco Rühman,υπεύθυνο του κοινωφελούς ιδρύματος “leuchte auf” που δημιουργήθηκε και χρηματοδοτείται από την Borussia Dortmund. Όταν είδε τις προβολές που γίνονται στον μαγνητικό τομογράφο, προκειμένου να αποσπάται η προσοχή του μικρού ασθενή, αμέσως σκέφτηκε ότι θα μπορούσαν να γίνονται αντίστοιχες προβολές με θέμα την BVB. Η ιδέα έγινε γρήγορα πράξη με την βοήθεια του σκηνοθέτη Adolf Winkelmann και έτσι δημιουργήθηκε ένα μικρό φιλμ που μπορούν να βλέπουν τα παιδιά όσο διαρκεί η εξέταση.
Ο διευθυντής της παιδιατρική πτέρυγας του νοσοκομείου της Dortmund Prof. Dr. Dominic Schneider δήλωσε πως “ανάμεσα στους ασθενείς υπάρχουν πολλοί οπαδοί της BVB. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο καλή ιδέα μας φάνηκε.” Έτσι λοιπόν αντί για ένα ψυχρό νοσοκομειακό μηχάνημα ο μικρός ασθενής βρίσκεται μέσα στην Südtribune, ανάμεσα σε χιλιάδες ενθουσιώδεις οπαδούς της ομάδας, με μουσική υπόκρουση τα συνθήματα και το κλασικό πια “κύμα” στις κερκίδες. Στο φιλμ φαίνονται επίσης 2 παίκτες από την U16 της ομάδας, ο Florian Wendt και ο Bjarne Seturski.
Ωστόσο εδώ θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η προβολή του φιλμ δεν έχει σχέση με την προβολή ενός κανονικού αγώνα. Όπως δήλωσε ο κ. Winkelmann “τα παιδιά πρέπει να χαλαρώσουν και να νιώσουν ότι βλέπουν ένα όνειρο.” ενώ ο κ. Schneider εξηγεί: “όταν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος και στην είσοδο του μηχανήματος βλέπει σαν να βρίσκεται μέσα σε ένα τούνελ. Όσο προχωράει προς τα μέσα, διευρύνεται το οπτικό πεδίο και ο ασθενής νιώθει να βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης.” Μ’ αυτόν τον τρόπο τα παιδιά συγκεντρώνονται στο να βλέπουν το φιλμ και γλυτώνουν έτσι από την νάρκωση που είναι μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία στις νεαρές ηλικίες.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι οικονομικά στην υλοποίηση του απαιτητικού αυτού πρότζεκτ συνείσφεραν και παίκτες της ομάδας μας, όπως ο Shürrle, o Kagawa, ο Παπασταθόπουλος και ο Reus, καθώς και ο Sven Bender που αγωνίζεται πλέον με τα χρώματα της Bayer Leverkusen. “Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φορείς που μας βοήθησαν οικονομικά καθώς και τους παίκτες για τις δωρεές τους. Έτσι μπορέσαμε να δημιουργήσουμε μια πρωτοποριακή μέθοδο στο Dortmund, μια μέθοδο που ίσως να είναι μοναδική πρωτοβουλία στον κόσμο.” δήλωσε ο Rühman.
Χίλια παιδιά έχουν ωφεληθεί ως τώρα από αυτήν την μέθοδο. Και εμείς έχουμε χίλιους λόγους να νιώθουμε περήφανοι. HEJA BVB!