Κιτρινόμαυρες ιστορίες μέρος πρώτο: ο θρύλος του August Lenz
Δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι “κιτρινόμαυρες ιστορίες” χωρίς να γίνει αναφορά για τον αναμορφωτή της ομάδας μας, τον θρύλο, τον άνθρωπο που άλλαξε το ρου της ιστορίας της ομάδας, τον μέγιστο August Lenz. Κανένας άλλος παίχτης στην ιστορία του συλλόγου δεν είναι τόσο στενά συνδεδεμένος όσο ο August Lenz. Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη της BVB ειδικά από τα πρώτα χρόνια του ποδοσφαίρου και την μοίρα του συλλόγου. Είναι γνωστό πως είναι ο πρώτος παίχτης του συλλόγου που φόρεσε τα χρώματα της εθνικής Γερμανίας. Έτσι λοιπόν συμβολίζει την αρχή της ανάβασης από ένα παραδοσιακό σύλλογο σε μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στην Ευρώπη. Ο August Lenz γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1910 στο Ντόρτμουντ, σε ηλικία 12 ετών εντάσσεται στην Μπορούσια και δεν έχει ακόμα ευκαιρίες να δείξει το μεγάλο ταλέντο του. Τη χρονιά 1930-33, λόγω της μεγάλης τότε κρίσης της Γερμανίας, παίζει ως άνεργος για ένα “κασόνι μπύρες για τους νικητές”. Η ευκαιρία του όμως θα έρθει γρήγορα σε μια αναγκαστική αλλαγή στη θέση του επιθετικού στον αγώνα με το TBV Mengede όπου θα σημειώσει μάλιστα και επτά γκολ (άλλες πηγές αναφέρουν για 9 με 11 γκολ).
Ήταν πρότυπο επιθετικού με τεράστια ταχύτητα και δυναμική, καθώς και άμεση επαφή με το τέρμα. Είχε πολύ δυνατό σουτ και απόλυτη ευστοχία, τα οποία αργότερα τα δίδαξε στην εθνική ομάδα της Γερμανίας. Έτσι δεν άργησε να ανέβει κατηγορία η ομάδα και το 1936 να αγωνίζεται στην Gauliga της Βεστφαλίας. Τον Απρίλιο του 1935 θα προσκληθεί από τον τότε προπονητή της εθνικής Γερμανίας, Otto Nerz, και θα αγωνιστεί εναντίον του Βελγίου, όπου σημείωσε δυο γκολ στη νίκη με 6-1. Ο τότε γερμανικός τύπος έγραφε ενθουσιασμένος για ένα “Παίχτη Στολίδι”. Ανάμεσά στις μεγάλες νίκες που αγωνίστηκε τότε ήταν το 2:1 κατά της Ισπανίας στη Βαρκελώνη, όπου μέχρι τότε δεν την είχε κερδίσει κανένας εντός έδρας, το 2:1 νίκη εναντίον της δευτεραθλήτριας κόσμου του 1934, Τσεχοσλοβακίας, στη Δρέσδη όπου ο Lenz πέτυχε και τα δύο γκολ. Ο Lenz ήταν έτοιμος να κάνει μια σημαντική διεθνή καριέρα. Ο δέκατος τέταρτος διεθνής αγώνας του (2:1 κατά Λουξεμβούργου) ήταν και η τελευταία του φορά καθώς ο Αύγουστος Lenz δεν δέχτηκε να αγωνιστεί για την τότε “Χιτλερική Γερμανία” και αγωνίστηκε με την Αυστριακή εθνική ομάδα (δεν κατέβηκε να αγωνιστεί η ομάδα στους “16” με την Σουηδία) και έτσι έχασε την ευκαιρία να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938 στη Γαλλία.
Έτσι τελείωσε η διεθνής του καριέρα. Το 1947 τον ήθελε η Schalke αλλά αυτός επέλεξε να μείνει στο Dortmund, έτσι στις 18/07/47 μια κιτρινόμαυρη επιτυχία σημειώνεται με την κατάκτηση του πρωταθλήματος Βεστφαλίας και το “σπάσιμο” κατεστημένου της Schalke μετά από 21 χρόνια. 30.000 θεατές (εκ των οποίων περίπου 15.000 BVB) είδαν και γιόρτασαν μέσα στη βροχή στο Hernerstadion αυτή την επιτυχία, παίχτης που ξεχώριζε ήταν και πάλι ο August Lenz. Το 1948 ακολούθησε η κατάκτηση του πρώτου της Δυτικής Γερμανίας πρωταθλήματος Oberliga, όπου συμμετείχε ο Lenz αποφασιστικά με 32 γκολ. Το έτος 1949 με το τέλος του πρωταθλήματος και με το χαμένο τελικό του κυπέλλου Γερμανίας(3-2 παράταση χάσαμε από την Mannheim) θα κλείσει την καριέρα στα 38 του. Ο August Lenz απεβίωσε το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου 1988 στα 78 του χρόνια.
* Ο August Lenz έπαιξε 31 χρόνια για την BVB και έδωσε πάνω από 1000 αγώνες.
** Όταν ρωτήθηκε το 1936 ως παίκτης της εθνικής ομάδας, γιατί δεν βρίσκει δελεαστικό να παίξει στην Schalke, ο August Lenz είπε:
“Ποτέ δεν έχω σκεφτεί να φύγω από τα όρια της πλατείας Borsig και αυτό με κάνει να είμαι ευτυχισμένος”
*** Ένα κομμάτι των οργανωμένων οπαδών το 2001 δημιούργησαν τους “ΤΗΕ UΝΙΤΥ” που σαν πρότυπο-ιδέα έχουν την αφοσίωση και την πίστη τους στον σύλλογο όπως έκανε και ο ίδιος ο August Lenz. Το Σήμα τους τα λέει όλα από τη μια το πρότυπο τους (August Lenz) και από την άλλη ο θυρεός της πόλης με τον Αετό (Αdler).