Η Borussia πιστεύει στα θαύματα
Αυτή τη φορά δεν έγιναν λάθη. Μετά από χρόνια εσωτερικής αμφισβήτησης, λαθών σε όλα τα επίπεδα και απίθανων πισωγυρισμάτων, η Borussia έχει τη δυνατότητα με νίκη επί της Mainz να κατακτήσει τον τίτλο. Αυτή τη φορά υπάρχει πίστη, υπάρχει εμπιστοσύνη. «Η σεζόν θα τελειώσει σε λίγες ημέρες. Τότε, τα παιδιά μπορούν να αγοράσουν οτιδήποτε θέλουν. Το επόμενο αυτοκίνητο, το επόμενο σπίτι, να κλείσουν τις επόμενες διακοπές. Δεν μπορούν, όμως, να αγοράσουν αυτές τις στιγμές», τόνισε ο Edin Terzic, ο «καλύτερος προπονητής της Borussia μετά τον Klopp», σύμφωνα με τη Welt.
«Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά για να φτάσουμε εδώ, υποφέραμε. Τώρα, θέλουμε να κάνουμε το επόμενο τελευταίο βήμα μαζί με τους οπαδούς μας, στο στάδιό μας στην πόλη μας. Να φέρουμε επιτέλους ξανά το πρωτάθλημα στο Dortmund». Μία πόλη, που μέχρι να ξεκινήσει το παιχνίδι (και για πολύ μετά, αν όλα πάνε καλά), θα «φλέγεται», σύμφωνα με τον Julian Brandt, που έκανε το 3-0 στο Augsburg και είναι από τους διακριθέντες της σεζόν.

Από την 1η αγωνιστική μέχρι και την τελευταία τα συναισθήματα έχουν βρεθεί από την κορυφή στον πάτο και πίσω σε πολλές περιπτώσεις. Από το -2 από την κορυφή την 8η αγωνιστική, στο -9 τη 15η και τον απίθανο δεύτερο γύρο, που και πάλι έφερνε χαμένες ευκαιρίες, μέχρι την 1η θέση μία αγωνιστική πριν το φινάλε. «Θα θέλαμε να έχουμε προχωρήσει χωρίς αυτήν την περίοδο της αμφισβήτησης», παραδέχθηκε ο Terzic, όταν τόσο εκείνος όσο και οι παίκτες του είχαν χάσει κάθε αυτοπεποίθηση πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Στο τέλος, όμως, όλοι τους αναγνώρισαν την αξία της. «Κάποια στιγμή αποφασίσαμε ότι αυτή η σεζόν δεν θα είναι εκείνη των χαμένων ευκαιριών. Θα είναι εκείνη των σκαμπανεβασμάτων. Και από εκεί και πέρα, είναι θέμα του πόσες φορές μπορείς να σηκωθείς και να μπορέσεις να δεις το ποτήρι μισογεμάτο». Η δουλειά που έχει γίνει στο ψυχολογικό κομμάτι, ώστε να έρθει αυτό το εκπληκτικό 2023 είναι εντυπωσιακή. Και σε σχέση με το πρώτο μισό της σεζόν υπάρχουν και 3 παράγοντες που έκαναν τη διαφορά, καθώς Haller, Adeyemi και Malen έχουν πάρει μπρος και δείχνουν ασταμάτητοι.

Η πίεση στο Augsburg ήταν δεδομένα μεγάλη. Στο πρώτο γκολ του, όμως, ο Haller έδειξε τρομακτική ψυχραιμία. Τι να του πεις κάποιος για πίεση… «Αν μου έλεγε κάποιος πριν 6 μήνες ότι θα βρισκόμουν σε αυτή τη θέση, δεν θα τον πίστευα», αποκάλυψε ο Ιβοριανός επιθετικός, που μόλις υπέγραψε στην Borussia διαγνώστηκε με καρκίνο και έδωσε τη μεγαλύτερη μάχη, για να επιστρέψει στα γήπεδα. Και τώρα είναι η πιο ψύχραιμος παίκτης σε αυτή την ιστορική συγκυρία. «Ό,τι και να συμβεί, το μεγαλύτερο θαύμα είναι ότι ο Sébastien είναι ξανά μαζί μας», δήλωσε μετά την τελευταία νίκη ο Terzic. «Μας έλειψε τόσο πολύ η θετική του ενέργεια, η θέλησή του. Τόσο στο γήπεδο όσο και στα αποδυτήρια. Υποφέραμε πολύ μαζί του, υποφέραμε πολύ και χωρίς εκείνον».
Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και ο Haller με την Borussia ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν το πιο δύσκολο ταξίδι. Κατά τη διάρκεια της σεζόν, και πριν το ντέρμπι με την Bayern τον περασμένο Οκτώβριο, ο Terzic έχασε τον πατέρα του. «Δεν θα ήθελα να μιλήσω για ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή. Είμαι, όμως, πολύ χαρούμενος για το πνεύμα της ομάδας μου σήμερα και για τη χαρά που δώσαμε στους οπαδούς μας». Αυτή είναι φέτος η σεζόν της Borussia. Γεμάτη συναισθήματα, θετικά και αρνητικά. Μία ομάδα, η ομάδα μας, που πάντα τρέφεται από το συναίσθημα και τότε είναι που κάνει την υπέρβαση.

Στην αναζήτηση του κατάλληλου προπονητή τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκαν διάφορες λύσεις. Τελικά, ένας οπαδός είναι εκείνος που καλείται να φέρει ξανά την επιτυχία. «Προέρχομαι από την περιοχή», είχε δηλώσει ο Terzic στην παρουσίασή του. «Γεννήθηκα 30 χιλιόμετρα μακριά από εδώ. Βρέθηκα για πρώτη φορά στην εξέδρα όταν ήμουν 9 ετών και από τότε ήταν ξεκάθαρο για ποια ομάδα θα χτυπούσε η καρδιά μου. Δεν ονειρευόμουν καν ότι μπορεί να βρεθώ σε αυτήν τη θέση».
Και, τελικά, είναι έτοιμος να κάνει το βήμα παραπάνω. Από τη διοίκηση έχουν να το λένε ότι κατάφερε να κοντρολάρει τους εγωισμούς στα αποδυτήρια, να εμπνεύσει τους παίκτες του, να βρει την ισορροπία και το πιο σημαντικό: να μην αδικήσει κανέναν. Τώρα, περιμένει από τους παίκτες του να δουλέψουν «πολύ σκληρά» κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, που δεν θα έχει ρεπό, πριν το τελευταίο ματς της σεζόν, προκειμένου να πετύχουν τον μεγάλο στόχο. «Η ευφορία θα είναι τεράστια», παραδέχθηκε ο Kehl, αλλά «δεν μπορούμε να επηρεαστούμε από αυτό». Η φετινή Borussia δείχνει όχι μόνο να πιστεύει στα θαύματα, αλλά και να τα κάνει πραγματικότητα…
Γίνε μέλος στο Borussia Dortmund Hellenic Supporters Club!
Θέλεις να βρεθείς κάποια φορά στο Westfalenstadion; Η’ απλά να έρθεις στην ελληνική οικογένεια της Borussia; Το Borussia Dortmund Hellenic Supporters Club είναι το μοναδικό επίσημο κλαμπ της BVB στην Ελλάδα. Στις τάξεις του ανήκουν μέλη απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και Έλληνες του εξωτερικού που υποστηρίζουν την Borussia. Γίνε μέλος τώρα και απόλαυσε ιδιαίτερα προνόμια, όπως:
– Εισιτήρια για τους αγώνες της Borussia Dortmund
– Προσωπική κάρτα μέλους
– Αποκλειστική πρόσβαση σε προϊόντα του κλαμπ μας
– Δωρεάν αποστολή του περιοδικού «Hellenic Borussen»