shopping-bag 0
Items : 0
Subtotal : €0.00
View Cart Check Out

Single Blog Title

Συνέντευξη Watzke: «Όποιος απειθαρχεί θα βρεθεί στην εξέδρα!» (α’μέρος)

Μια συνέντευξη στην Frankfurter Allgemeine Zeitung που θα συζητηθεί από έναν άνθρωπο που δεν μασά τα λόγια του. Κυρίες και κύριοι ο Hans-Joakim Watzke όπως δεν τον έχετε ξαναδεί!

Horeni (δημοσιογράφος Frankfurter Allgemein):Με όλο τον σεβασμό, εξαιτίας των γεγονότων των προηγούμενων μηνών θα πίστευε κάποιος ότι στην ομάδα σας επικρατεί το χάος.

Watzke: Όχι σε καμιά περίπτωση. Όταν όμως πρέπει να διαχειριστείς τόσες πολλές δύσκολες καταστάσεις χωρίς να έχεις τον απαραίτητο χρόνο για να ανασυνταχτείς, είναι λογικό να υπάρχει κάποια αναστάτωση. Αλλά όχι, το μικρόβιο της αναταραχής δεν έχει θέση στο DNA της Dortmund. Ωστόσο παραδέχομαι πως πως ακραίες καταστάσεις όπως η βομβιστική επίθεση και την αντιεπαγγελματική στάση των Dembele-Aubameyang για να πάρουν μεταγραφή έχουν κοστίσει αρκετά.

Η: Με τον Dembele και τον Aubameyang έχουμε δύο βασικότατους παίκτες που εκβίασαν την μεταγραφή τους, ο Bürki σχολίασε με καυστικό τρόπο τους φιλάθλους, ένα ζωτικό κομμάτι της ταυτότητας της BVB και του επιχειρηματικού της μοντέλου. Πολλοί λένε ότι το ομάδικο πνεύμα που διακατείχε την ομάδα ανήκει στο παρελθόν. Τέλος μέσα σε λίγους μήνες οι μετοχή της ομάδας έπεσε κατά 40%. Από που θα θέλατε να αρχίσουμε;

W: Ένα ένα. Καταρχάς πρόσφατα είδα κατάταξη των συλλόγων σύμφωνα με την λίστα της UEFA. Βρισκόμαστε στο Top 10 ανάμεσα στην Manchester City και στην Manchester United. Δεν την λετε ακριβώς και άσχημη θέση! Πριν από 13 χρόνια είχαμε τζίρο 75 εκ. ευρώ, 200 εκ. ευρώ χρέη, δεν είχαμε την ιδιοκτησία του γηπέδου και ήμασταν ένα βήμα πριν την χρεωκοπία. 13 χρόνια μετά έχουμε κάνει περισσότερα από 500 εκ. ευρώ τζίρο σε μία χρονιά, το γήπεδο μας ανήκει ξανά, είμαστε καθαροί από χρέη και διαθέτουμε ένα σεβαστό ποσό στον τραπεζικό μας λογαριασμό. Όσον αφορά το ποδοσφαιρικό κομμάτι μέσα στην δεκαετία κερδίσαμε 2 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα, φτάσαμε σ’ ένα τελικό Champions League και συμμετείχαμε 6 φορές στην διοργάνωση αυτή. Μπορεί να συμβεί φέτος να μην πετύχουμε τους στόχους μας και τότε θα σας δώσω δίκιο. Αλλά εάν κάποιος μιλάει για «διάλυση» τότε μιλάμε για «διάλυση» σε πολύ υψηλό επίπεδο. Έχω ζήσει πολύ χειρότερες στιγμές στην Borussia Dortmund.

Η: Προφανώς και δεν θέλει κανείς να υποβαθμίσει τον ρόλο σας σ’ αυτές τις επιτυχίες. Αλλά παίκτες που απέχουν από τις δραστηριότητες της ομάδας χαλούν την εικόνα της ταυτότητας της BVB, ακόμα κι εάν στο τέλος φέρνουν εκατομμύρια ευρώ μέσω της πώλησης τους.

W: Έχετε απόλυτο δίκιο. Όταν αυτό το μεταγραφικό θέατρο του παραλόγου τελείωσε οριστικά την προηγούμενη Πέμπτη, μίλησα με πολύ ξεκάθαρο και ευθύ τρόπο στην ομάδα και απαίτησα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Τόσο σαφής πιστεύω ότι δεν έχω υπάρξει ξανά.

Η: Ο Uli Hoeneß υποστήριξε πως όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί στην Bayern München. Ότι δεν μπορεί ένας παίκτης να σέρνει την ομάδα από την μύτη όπως ο Dembele και ο Aubameyang.

W: Με πήρε τηλέφωνο αμέσως μετά για να μου ξεκαθαρίσει πως οι δηλώσεις του παραφράστηκαν. Ήθελε να υποστήριξει την στάση μας με τα λεγόμενα του.

H: Δεν νομίζω ότι τα κατάφερε ιδιαίτερα.

W: Εμένα μου είπε ότι εννοούσε πως σε μια τέτοια περίπτωση η Bayern Münich θα είχε ευκολότερο έργο γιατί η ομάδα του δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Δέχομαι την δήλωση του. Εγώ ελπίζω και του εύχομαι να μην βρεθεί ποτέ σε τέτοια θέση. Εάν πιέσει ποτέ η Barcelona τόσο πολύ για ένα παίκτη της, τότε να δούμε τι θα γίνει. Εμείς είχαμε αποκτήσει τον Dembele έναντι 15 εκ. Ευρώ και μας ήρθε μια προσφορά ύψους 148 εκ. Ευρώ. Αυτή είναι μια προσφορά που εμείς ως εταιρία εισηγμένη στο χρηματιστήριο έπρεπε να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας. Εκεί έχει δίκιο ο Uli Hoeneß. Και την πήραμε ακόμη πιο σοβαρά όταν είδαμε ένα παίκτη με τόσο αντιεπαγγελματική συμπεριφόρα, που απεργεί, που αφήνει την χώρα. Το ποσό της μεταγραφής ήταν υπερβολικά μεγάλο για να στείλουμε τον παίκτη στις εξέδρες. Όταν κάναμε αυτό το βήμα κανένας δεν περίμενε ότι θα φτάναμε σε ποσά που σε κάποια άλλη χώρα θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την ανέγερση ενός νέου γηπέδου.

Η: Οι οπαδοί της ομάδας πάντως δεν μπορούν να ανεχτούν να βλέπουν στην ομάδα της BVB πολυεκατομμυριούχους ποδοσφαιριστές που απεργούν.

W: Και έχουν απόλυτο δίκιο! Απ’ όποια πλευρά κι αν το δει κανείς η περιπτωση Dembele ήταν σκέτη καταστροφή. Ο Aubameyang από την άλλη μας είχε ξεκαθαρίσει ότι θέλει να μείνει αυτή την σαιζόν στην ομάδα, μέχρι ενός σημείου και ως αντίδραση στην κίνηση του Dembele. Αλλά αυτό που τον έκανε να έχει δεύτερες σκέψεις ήταν η πεποίθηση ότι του χρωστούσαμε που το 2016 δεν έφυγε όπως ο Hummels, o Gündogan και ο Mchitarjan. Η αλήθεια είναι πως  και αυτήν την απώλεια δεν θα μπορούσαμε να την διαχειριστούμε. Κι αυτός ήταν ένας λόγος που τελικά αποδεχτήκαμε το αίτημα του για μεταγραφή. Ωστόσο ο βασικότερος ήταν πως στον δεύτερο γύρο δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε τίποτα με τον Auba: υπήρχε θέμα και με τους οπαδούς και με την ομάδα. Η συμπεριφορά του έκανε μεγάλο κακό. Αλλιώς το ποσό των 64 εκ. δεν ήταν πια τόσο μεγάλη προσφορά για να μας δελεάσει.

H: Οι παίκτες ξέρουν πια τι πρέπει να κάνουν.

W: Ξεκαθάρισα στους παίκτες πω ο επόμενος παίκτης που θα έχει τέτοια αντιεπαγγελματική στάση θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες.
Αυτός που θα τολμήσει να μας πιέσει για να φύγει, είτε έχοντας επίτηδες χαμηλά επίπεδα απόδοσης είτε θα απέχει, θα βρεθεί στις εξέδρες. Αυτή είναι μια δήλωση στην οποία είμαι διατεθειμένος να δεχτώ την κριτική εάν δεν τηρήσω! Πρέπει να αποκτήσουμε και πάλι μια ξεκάθαρη ιεραρχία στο ρόστερ μας.

H: Μπορούν οι οπαδοί να πιστέψουν στο σύνθημα «Echte Liebe» (αληθινή αγάπη);

W: Σίγουρα οι περιπτώσεις Dembele και Aubameyang έβλαψαν το ίματζ μας. Αλλά στην δεύτερη περίπτωση δεν είχα την εντύπωση πως πήραμε μια απόφαση ενάντια στα θέλω των οπαδών μας. Νομίζω το αντίθετο συνέβη, η απόφαση αυτή έγινε αποδεκτή με μεγάλη πλειοψηφία. Όπως είπα είναι βασικό να αποκτήσει η ομάδα σημεία αναφοράς με τον σύλλογο. Αυτό το θέατρο του παραλόγου δεν θα ξανασυμβεί.

Η: Ο Bürki στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι άσκησε κριτική στους οπαδούς, την καρδιά του συλλόγου.

W: Άσκησε κριτική μόνο σε μια μικρή μερίδα οπαδών. Αλλά αυτό που έκανε ήταν μεγάλη βλακεία, ένα λάθος και το ξέρει και ο ίδιος, γι’ αυτό και ζήτησε συγγνώμη. Το παιχνίδι με την Freiburg ήταν ιδιαίτερο για πολλούς λόγους, ένας απ’ αυτούς ήταν ο Auba. Είχα την αίσθηση ότι θα τον αποδοκίμαζαν δίχως έλεος αλλά σε μεγάλο βαθμό συγκρατήθηκαν για το καλό της ομάδας. Υπήρχαν ήδη εκκλήσεις συνδέσμων  να μην αποδοκιμαστεί ένας παίκτης που φορά ακόμη την φανέλα της BVB. Γενικά δεν υπήρχε καλό κλίμα και αυτήν την κατάσταση επιδείνωσε το χειρότερο παιχνίδι από τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο Bürki δεν διαχειρίστηκε την κατάσταση σωστά και το ξέρει. Κάθε θεατής έχει το δικαίωμα να αποδοκιμάσει. Εγώ εξοργίζομαι όταν προσβάλλουν προσωπικά ένα παίκτη.Κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Η: Πολλοί υποστηρίζουν πως το πνεύμα της ομάδας δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε.

W: Εάν το δούμε συγκριτικά ναι. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι παραμένουμε ακόμη στο top10. Με τον καιρό και την επιτυχία αλλάζουν οι απαιτήσεις και η αυτοπεποίθηση των παικτών. Η ομάδα που κέρδισε το πρωτάθλημα το 2011 και το 2012 σε επίπεδο ποδοσφαιρικής ποιότητας δεν βρισκόταν σε τόσο υψηλό επίπεδο όσο η σημερινή. Αλλά είχε την καλύτερη δυνατή αγωνιστική νοοτροπία. Το καλοκαίρι θα προχωρήσουμε σε αλλαγές στην ομάδα και ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί ο δεύτερος γύρος θα εξαρτηθεί και το πόσο μεγάλες θα είναι οι αλλαγές. Ο Michael Zorc ξέρει και την γνώμη μου και τις απαιτήσεις που έχω θέσει.

Η: Πιστεύετε ότι με την νίκη επί της τελευταίας Κöln με 3-2 θα συμβεί η πολυπόθητη αγωνιστική αλλαγή;

W: Το πιστεύω. Είδα μια ομάδα με ατσαλένια θέληση στο χορτάρι. Εδώ θα ήθελα να τονίσω τον ρόλο που έπαιξε ο Andre Schürrle παρόλο που γενικά αποφεύγω να αναφέρομαι σε συγκεκριμένους παίκτες. Πιστεύω πως έχουμε καλές πιθανότητες για να πετύχουμε τον στόχο της πρόκρισης στους ομίλους του CL. Και μην ξεχνάμε πως και πέρυσι δώσαμε σκληρή μάχη για να πετύχουμε τον στόχο μας. Επίσης φέτος ο Peter Stöger δεν έχει ούτε Aubameyang, ούτε Dembele, ούτε Reus. Έπαιξε με έναν 17χρονο στην θέση του αριστερού εξτρέμ, ένα 19χρονο στην θέση του δεξιού εξτρέμ και έναν 18χρονο στην θέση του φορ. Σας το λέω από τώρα: όταν γυρίσει ο Marco Reus θα ξεκινήσουμε να κυνηγάμε πιο δυνατά από ποτέ την βαθμολογική ανατροπή. Ο Marco προπονείται κανονικά και γυρνάει στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση. Όσοι προβλέπουν την αποτυχία της ομάδας θα πρέπει να ξανασκεφτούν τις προβλέψεις τους.

H: Σε ποια θέση πιστεύετε ότι θα τερματίσει η Dortmund στο τέλος της σαιζόν;

W: O Peter Stöger παραμένει ακόμα αήττητος έχοντας μαζέψει 12 βαθμούς σε 6 παιχνίδια. Απ’ όσο γνωρίζω μόνο η Bayern έχει μαζέψει περισσότερους βαθμούς. Ο στόχος μας είναι μια θέση που μας οδηγεί στην συμμετοχή στο Champions League.

H: Όπως σας είπα και πριν φέτος η μετοχή της ομάδας έχει υποστεί απώλειες της τάξης του 40%. Και ως γνωστόν δεν έχετε μόνο οπαδούς στην ομάδα αλλά και μετόχους.

W: Οι κάτοχοι του 50% των μετοχών ανέρχονται σε 5, 6 και είναι απόλυτα ευχαριστημένοι. Όταν είχα αναλάβει τα καθήκοντα μου η μετοχή βρισκόταν στα 2 ευρώ και υπήρξαν εποχές που η μετοχή της ομάδας άξιζε λιγότερο από ένα ευρώ. Το ποσό των 8,30 Ευρώ ήταν περιστασιακή τιμή που προκλήθηκε από την πώληση του Dembele. Κανονικά πέρυσι η μετοχή ανέρχοταν σε 5,30 Ευρώ, φέτος σε 5,80. Αυτό πάντως που προσωπικά με εκνευρίζει είναι στην χρηματιστηριακή αγορά απεικονίζεται η βραχυπρόθεσμη αγωνιστική εικόνα και όχι η μακροπρόθεσμη πορεία της ομάδας. Στα προηγούμενα 7 χρόνια είχαμε καθαρό κέρδος 200 εκ. Ευρώ και οι περισσότεροι μέτοχοι έχουν κερδίσει λεφτά με τις μετοχές μας. Προσπαθώ να ικανοποιώ την θέληση τόσο των μετόχων όσο και των οπαδών. Δεν παίρνω το μέρος κανενός, η θέση μου είναι καθαρά ουδέτερη.

H: Πόσο πολύ επηρεάζεται η πολιτική του συλλόγου από τα εξωφρενικά ποσά που δαπανούνται και την υπερβολική εμπορευματοποίηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου;

W: Πρέπει να καταφέρουμε να δυναμώσουμε και πάλι την σχέση των οπαδών με τον σύλλογο και την ομάδα. Πρέπει να φέρουμε νέες πηγές χρηματοδότησης αλλά όχι με κάθε κόστος. Τα 10 εκ. οπαδών μας στην Γερμανία μας είναι πολύ σημαντικά. 

H: Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

W: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον κανονισμό του 50+1. Όσο κάποιος δεν μπορεί να μου δώσει πειστικά επιχειρήματα για την εξάλειψη του εγώ θα επιμένω στην διατήρηση του. Επίσης πρέπει να συζητήσουμε εάν έχουν λόγο ύπαρξης τα παιχνίδια της Δευτέρας. Εισπράττω αρνητική στάση από τους οπαδούς στο θέμα αυτό και θα είμαστε εμείς που θα ξεκινήσουμε αυτήν την συζήτηση. Χωρίς τα παιχνίδια της Δευτέρα πιθανώς να υπάρξει μια μείωση των κερδών της τάξης του 1-2 εκ. Ευρώ. Αλλά μας είναι πιο σημαντική η στήριξη των οπαδών μας. Το σύνθημα αυτό ισχύει και για την BVB: επιστροφή στις ρίζες! 

Leave a Reply

ăn dặm kiểu NhậtResponsive WordPress Themenhà cấp 4 nông thônthời trang trẻ emgiày cao gótshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữhouse beautiful